Nieuws :


Zonne-energie blijft aantrekkelijk:


30 maart 2020 – Heb je zonnepanelen, of overweeg je om ze aan te schaffen? Dan is dit belangrijk nieuws: vanaf 2023 wordt de huidige salderingsregeling voor zonnestroom afgebouwd, maar minder snel dan eerder de bedoeling was. Dat zegt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
In het definitieve voorstel gaat het om stappen van 9% per jaar in plaats van 11%. De laatste 28% wordt in een keer afgebouwd in 2030. Vanaf 2031 is saldering van teruggeleverde zonnestroom niet meer mogelijk. Maar ook dan zijn er goede mogelijkheden om een optimaal rendement te halen.


Terugleversubsidie:

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. Naarmate de vergoeding wordt versobert, wordt het zaak om je (teveel) opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te op te gebruiken. Een elektrische auto kan interessant zijn, maar het overschot aan zonne-energie gebruiken voor verwarming is voor veel huishoudens een nog aantrekkelijkere optie. Door je cv-ketel uit te breiden met hybride warmtepomp bespaar je al gauw meer dan 50% gas. Omdat je geen vloerverwarming nodig hebt en de gasprijs blijft stijgen, is deze oplossing voor veel bezitters van zonnepanelen een uitkomst. Zij krijgen bovendien een deel van de investering terug in de vorm van subsidie.
Wat houdt de salderen ook al weer in? Tot 2023 geldt dus nog de huidige salderingsregeling. Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt verbruikt en de energie die je hebt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Wat je jaarlijks opwekt, verrekent het energiebedrijf met wat je jaarlijks verbruikt. Nederland is een van de weinige landen in de wereld die eenop-een saldeert. De waarde van een kilowattuur die je van het net haalt, is bij salderen evenveel waard als een kilowattuur die je teruglevert aan het net. Dus inclusief energiebelasting, btw en ODE.
Vanaf 2023 wordt de huidige regeling dus stapsgewijs afgebouwd. Als het aan de minister ligt komt er een ondergrens aan de prijs die energiebedrijven moeten betalen voor de zonnestroom die consumenten terugleveren. ‘Het kabinet verwacht dat er hiermee de komende jaren een eenvoudige, gebruiksvriendelijke regeling blijft bestaan waardoor het voor huishoudens financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen en tegelijkertijd overstimulering wordt voorkomen’, aldus minister Wiebes over de terugverdientijd. ‘Zo pakt de energietransitie voor de belastingbetaler niet duurder uit dan nodig.’
De bedoeling is dat de Tweede Kamer het plan nog voor de zomer van 2020 behandelt.: