Energiebesparing – transitie:

https://www.verbeterjehuis.nl/

Salderen na 2023, wat verandert er?

Dat er een heleboel veranderd rondom salderen is wel duidelijk. Wél salderen, niet salderen, deels salderen. Het verhaal wordt er zo niet duidelijker op. We begrijpen best dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we in dit artikel alle belangrijke info op een rijtje. Zo weet jij na het lezen van dit blog precies wat salderen vanaf 2023 voor jou betekent!

Wat is salderen

Laten we bij het begin beginnen, wat is salderen nou precies? Met zonnepanelen wek je grote hoeveelheden stroom op. Een deel van deze stroom gebruik je direct zelf. De rest lever je terug aan het stroomnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt en jij niet thuis bent om de stroom direct te gebruiken. In dat geval lever je het overschot aan stroom terug aan het stroomnet, dit noem je terugleveren. Op je energierekening zie je vervolgens precies het aantal kilowattuur (kWh) dat je hebt afgenomen. Ook zie je hoeveel kilowattuur aan stroom je aan het stroomnet hebt teruggeleverd. Beide hoeveelheden worden met elkaar verrekend. Dat heet salderen.

De regels rondom salderen

Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan is salderen super gunstig. We leggen dit graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel: je verbruikt 3.000 kWh stroom per jaar. Met jouw zonnepanelen wek je 2.000 kWh aan stroom op. Van deze 2.000 kWh verbruik je 600 kWh direct, en lever je 1.400 kWh terug. Dankzij de salderingsregeling wordt deze teruggeleverde stroom weggestreept tegen de stroom die je bij je energieleverancier hebt afgenomen. In dit voorbeeld heb je 3.000 kWh aan stroom afgenomen. Daarvan trekt de energieleverancier dus 1.400 kWh aan teruggeleverde stroom af. Hierdoor staat er na de verrekening nog maar 1.600 kWh (3.000 kWh – 1.400 kWh = 1600) aan afgenomen energie op jouw eindafrekening.

Nederland is een van de weinige landen die 1-op-1 saldeert. Dat wil zeggen dat de waarde van een kilowattuur die je van het stroomnet haalt, evenveel waard is als een kilowattuur die je teruglevert aan het net. Jouw energieleverancier betaalt dus dezelfde prijs voor jouw teruggeleverde stroom als dat jij betaalt voor de stroom die je afneemt. Hier gelden wel een aantal regels voor.

  1. Stroom lever je terug met dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt.
  2. Je mag niet meer salderen dan de salderingsgrens. Deze grens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je van de energieleverancier hebt gekregen (en is dus voor iedereen anders).
  3. Salderen mag alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt (aansluiting van 3x80A of minder). Geen zorgen, de meeste aansluitingen vallen hieronder.
  4. Lever je meer stroom terug aan het net dan je ontvangen hebt van de energieleverancier? Dan krijg je hiervoor van je energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte hiervan verschilt per energiebedrijf en mag de leverancier zelf bepalen.
  5. Om te mogen salderen moet je jouw zonnepaneleninstallatie aanmelden op energieleveren.nl.

Hoe lang kun je nog salderen met zonnepanelen?

Vanaf 2023 gaat het kabinet het salderen langzaam afbouwen en hierdoor veranderen er een aantal dingen voor jou als zonnepanelenbezitter. De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat je vanaf 2025 nog maar een deel van de stroom die je teruglevert in mindering mag brengen op de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Dit percentage daalt in 2025 in één keer naar 64% en zal daarna steeds verder worden afgebouwd, tot er in 2031 niet meer gesaldeerd kan worden. Hoe lang kun je nog salderen met zonnepanelen? We laten het zien met behulp van onderstaande grafiek.Salderen na 2023, hoe werkt dat?

Wat betekent dat voor salderen in 2023?

Zoals je in bovenstaande grafiek ziet, verandert er in 2023 voor jou als zonnepanelenbezitter nog niet zoveel rondom salderen. Alle stroom die je opwekt mag je (tot de salderingsgrens) voor 100% salderen. Daarnaast blijft de terugleververgoeding vanuit energieleveranciers bestaan. Waardoor je voor het gedeelte dat je méér teruglevert dan je ontvangen hebt, een teruglevergoeding krijgt. So far, so good! Maar de echte afbouw begint natuurlijk pas in 2025. Heb je al zonnepanelen of start je vanaf 2023? Dan is de voorspelling dat de terugverdientijd net onder de 7 jaar blijft. Wacht je langer? Dan zal de terugverdientijd oplopen.

Terugleveren en salderen na 2025

Vanaf hier wordt het voor de meeste zonnepanelenbezitters spannend. Het salderen wordt namelijk met een aantal procent afgebouwd. In 2025 zakt het salderingspercentage in één keer naar 64%. Dit houdt in dat je 64% van je teruggeleverde stroom mag afstrepen tegen de stroom die je hebt afgenomen. Door de wijziging in de salderingsregeling kan de besparing op je energiekosten lager uitvallen dan de jaren ervoor. Daarnaast zal ook de terugverdientijd van je gekochte of gehuurde zonnepanelen enigszins oplopen en wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk van je stroom direct te verbruiken. Waarom? We laten het zien aan de hand van een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2025

Salderen na 2023, hoe werkt dat?

Bovenstaand voorbeeld laat de verschillen tussen salderen in 2023 en 2025 zien. Wat er precies veranderd? In 2023 mag je nog 100% van je overschot aan stroom salderen. Dat houdt in dat je de volledige 1.400 kWh teruglevert voor het volle tarief van € 0,40 per kWh. In 2025 werkt dat net even anders. Dan mag je slechts 64% van jouw overschot aan stroom salderen. Dit houdt in dat je 896 kWh voor het volle tarief van € 0,40 per kWh teruglevert. Het overige deel van 504 kWh lever je terug voor het kale tarief van € 0,15 per kWh. Jouw overschot wordt dus steeds minder waard en daarom is het nóg belangrijker om jouw stroom direct in huis te gebruiken.

De terugleververgoeding voor zonnepanelen blijft bestaan

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling, is er licht aan het einde van de tunnel! De terugleververgoeding voor zonnepanelen blijft namelijk gewoon bestaan. Dat betekent dat je jouw teveel opgewekte energie ook in de toekomst terug mag leveren aan het stroomnet. Over dit gedeelte ontvang je een terugleververgoeding van de energieleverancier. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de energiemaatschappij. Door de afbouw van de salderingsregeling blijft het slim om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct in huis te gebruiken. Het huidige gemiddelde van 30% aan eigen verbruik per jaar moet dus flink omhoog. Door overdag te wassen en in de middag de elektrische auto op te laden, verbruik je meer van je opgewekte stroom direct. Hierdoor heb jij uiteindelijk minder last van de afbouw van de salderingsregeling.

Benieuwd wat er tot op heden is afgesproken over de minimale terugleververgoeding voor stroom die niet gesaldeerd mag worden? Kijk hier voor meer info.

Zijn zonnepanelen ook na de salderingsregeling aantrekkelijk?

Vanaf 2025 krijg je dus minder geld voor de stroom die je teruglevert aan het net en dat is flink balen! Maar zijn zonnepanelen ook na de salderingsregeling dan nog aantrekkelijk? Zeker! De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat zonnepanelen of het huren van zonnepanelen niet meer interessant is. Integendeel, zonnepanelen blijven voor zowel het milieu als jouw portemonnee een heel aantrekkelijke keuze. Wij vertellen je waarom!

  1. Gebruik je jouw eigen opgewekte stroom direct in huis, dan bespaar je flink op je energiekosten en ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. Met de afbouw van de salderingsregeling is dit belangrijker dan ooit! Hoe je dit doet? Lees het in ons blog: jouw zonnepanelen optimaal benutten.
  2. Dankzij nieuwe technieken en intelligente aansturing van apparaten kunnen we in de toekomst slimmer omgaan met onze energie. Denk bijvoorbeeld aan een thuisbatterij waarmee je stroom gemakkelijk opslaat voor later.
  3. Ondanks de afbouw van het salderen, ontvang je nog steeds een behoorlijke vergoeding vanuit jouw energieleverancier voor de stroom die je teruglevert.
  4. We stappen langzaam maar zeker af van gas in onze woningen, kolencentrales worden gesloten en we gaan elektrisch rijden. Hierdoor neemt ons stroomverbruik toe. Iedere kWh die je met jouw eigen zonnepanelen opwekt en direct gebruikt hoef je niet te kopen van de energieleverancier.

Heb je aanvullende vragen of ben je benieuwd wat salderen na 2023 voor jouw situatie betekent? Plan dan via onderstaande knop een vrijblijvend adviesgesprek in. Hierin vertellen we wat de afbouw van het salderen voor jouw betekent en informeren we je over de mogelijkheden.